|
Regio Talent werving en selectie
Vacatures
inHeerhugowaard
Bekijk alle vacatures
Snel zoeken

Werknemers werken gemiddeld zo'n drie uur in de week over

Jeroen Veerman 2-8-2017 8:50
Categorieën: Algemeen

Werknemers werken gemiddeld zo’n drie uren in de week over, zo blijkt uit onderzoek. De regels voor overwerk staan niet in de wet, maar zijn in de loop der jaren ontwikkeld door rechtspraak, gewoonte, en bepalingen in cao’s, arbeidsvoorwaardenreglementen en arbeidsovereenkomsten. We spreken van overwerk als een werknemer langer werkt dan de overeengekomen (of in de onderneming gebruikelijke) werktijd. Ook werknemers die parttime werken kunnen overwerk verrichten.

Moet je compenseren?
Of er een compensatie moet worden gegeven voor het overwerk is afhankelijk van wat er is afgesproken. De regels hiervoor worden meestal opgenomen in een individuele arbeidsovereenkomst of een cao. Ook nemen sommige werkgevers een overwerkregeling op in hun personeelshandboek.

Geld of tijd
Het is niet altijd zo dat overwerk in geld wordt gecompenseerd. Een compensatie is ook mogelijk in de vorm van tijd. In dit laatste geval zou de werknemer bijvoorbeeld recht kunnen hebben op evenveel (doorbetaalde) vrije tijd als dat hij heeft overgewerkt.

Overwerk wel betalen
In de arbeidsovereenkomst kan ook zijn bepaald dat de werknemer helemaal geen recht heeft op een vergoeding bij overwerk. In de praktijk komt dit vooral voor bij hogere functies. Let hierbij wel op dat als een medewerker structureel meer dan een redelijk aantal overuren werkt er omstandigheden zijn waarbij de overuren wel vergoed moeten worden.

Hoeveel uur werk jij gemiddeld per week over en hoe zou jij dat gecompenseerd willen krijgen?

Bron: XpertHR Actueel

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
H&S Adviesgroep | Regio Talent gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.