Interview Birgitte Duijf - Consultant/trainer

Door: E Penha 28-5-2020

Categorieën
:
Algemeen,

Trainer Birgitte legt in dit interview uit hoe de trainingen van het Regio Talent Traineeship eruit zien en wat zij leuk en belangrijk vindt aan de trainingen.

Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Birgitte Duijf. Ik ben erg geïnteresseerd in thema's die met mens en werk te maken hebben. Ik heb 14 jaar ervaring als trainer, (loopbaan)coach en assessmentconsultant. Daarnaast ben ik getrouwd en woon met mijn man en zoontjes van 5 en 7 in Sint Pancras.

Wat is jouw rol binnen het Regio Talent Traineeship?
Ik mag, samen met mijn collega Monique Pluimers, de trainingen en de intervisie voor de trainees verzorgen.

Hoe ziet een training in het traineeship van jou er meestal uit?
De thema's van de training staan vooraf vast. In de voorbereiding probeer ik de trainees voor ogen te nemen en hun specifieke leerdoelen gelinkt aan dat thema vast te stellen. Ik ken de trainees en hun leerdoelen vrij goed omdat ik ook intervisie geef aan de trainees. Ik zorg ervoor dat naast de algemene leerdoelen die bij het thema horen ook de specifieke leerdoelen van de trainees terugkomen in de training. In de training zit altijd een stuk theorie, de koppeling naar de praktijk, de reflectie daarop en oefeningen. 

Wat vind je zelf belangrijk om uit een training te halen?
Voor mezelf vind ik het belangrijk dat ik merk dat de trainees energie krijgen van de training (want leren is leuk:)) en tot inzichten komen waardoor ze stappen kunnen maken als persoon en in hun werkpraktijk.

Wat vind je leuk aan het geven van de trainingen?
Ik vind trainingen geven uitdagend. Zowel het in elkaar zetten van de training (zie ik als een creatief proces waarbij je goed didactisch moet kijken wat je gaat aanbieden en op welke manier het optimale leereffect bereikt kan worden) Als het geven van de training zelf. Het geven van een training is niet het oplepelen van het programma maar vooral ook het inspelen op waar de groep het meeste baat bij heeft waarbij je oog en oor houdt voor het individuele leerproces.

Welke training staat nu nog niet gepland maar zou je wel graag willen geven?
Ik zou graag een training effectief samenwerken willen geven. Dit omdat dit iets is wat je de hele dag doet als je aan het werk bent, je werkplezier en je effectiviteit vergroot als je dit goed beheerst. Tijdens de training effectief samenwerken komen verschillende thema's terug die we al behandeld hebben in de trainingen zoals assertiviteit, beïnvloedingsvaardigheden en effectief communiceren. In deze training zouden we de theorie van hetgeen we geleerd hebben herhalen en de koppeling maken naar de theorie over effectief samenwerken. We zouden ook evalueren hoe onze samenwerkingen verlopen in de werkpraktijk. Wat kan beter en wat gaat al goed. Om alles wat we hebben geleerd toe te passen in de praktijk zou ik de trainees een samenwerkingsopdracht geven zodat ze daarna kunnen reflecteren op hun eigen rol in de samenwerking en wat ze hiervan kunnen leren.